feestdagen.nl
 
 

Nieuwjaarsdag 2017

1 januari 2017


Nieuwjaarsdag
is de dag waarop het begin van het nieuwe jaar wordt gevierd. Bij ons en in de rest van de Westerse wereld is dit op 1 januari. In andere culturen wordt deze dag vaak op andere data gevierd.

Geschiedenis
In Nederland is in 1575 officieel vastgelegd dat Nieuwjaarsdag op 1 januari valt. Voor die tijd werd Nieuwjaarsdag gevierd op allerlei uiteenlopende data, bijvoorbeeld bij het begin van de lente, of in januari op het moment dat de dagen weer wat langer werden.

Tradities en gebruiken
Het vieren van het begin van het nieuwe jaar gaat vaak gepaard met het maken van goede voornemens. Ook sturen we elkaar de beste wensen en wensen we elkaar een Gelukkig Nieuwjaar.
Veel mensen weten niet precies tot wanneer ze nog de beste wensen kunnen sturen of uitspreken. De vuistregel is dat dit kan tot en met 6 januari (Drie Koningen), maar omdat tegenwoordig veel Nieuwjaarsrecepties na deze datum plaatsvinden, kan deze periode 1 tot 2 weken opgerekt worden.
Oud en Nieuw, de avond voor Nieuwjaarsdag, wordt in Nederland vaak gevierd met oliebollen, appelflappen, vuurwerk en champagne. Op Nieuwjaarsdag wagen sommigen zich aan een koude Nieuwjaarsduik in de Noordzee of andere open wateren.

Vrije dag?
De meeste mensen hebben op Nieuwjaarsdag een vrije dag. In een cao kan hier van afgeweken worden (bijvoorbeeld in de gezondheidszorg en de horeca).
 
Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour
Banner


Mijn meest favoriete maand van het jaar

Banner

Bijzonderheden