feestdagen.nl
 
 

Pasen, 1e Paasdag 2022

17 april 2022


Pasen
duurt twee dagen. Christenen herdenken de wederopstanding van Jezus Christus. 1e Paasdag valt altijd op een zondag: Paaszondag.

Geschiedenis
Oorspronkelijk komt Pasen voort uit de herdenking en viering van het joodse Pesach: de grote joodse uittocht uit Egypte. Hierin ligt het idee van 'bevrijding'. Dit geldt ook voor de huidige Paasviering van de christenen: volgens het christelijke geloof is Jezus met Pasen opgestaan uit de dood (bevrijd) op de derde dag na zijn kruiziging. Met Pasen herdenken zij deze gebeurtenis.

De paashaas en de paaseieren zijn van oorsprong symbolen die gebruikt werden om de terugkeer van de lente te vieren. De haas is een symbool van vruchtbaarheid, het ei een symbool van het ontkiemende leven in de lente.

Tradities en gebruiken
In Nederland is de oorspronkelijke betekenis van Pasen bij de meeste mensen onbekend. Voor hen betekent Pasen een paar vrije dagen met lekker eten en familiebezoeken. De Paashaas en paaseieren zijn wel bekend en ook veelvuldig aanwezig, meestal in de vorm van chocolade. Ook worden er met Pasen eieren geverfd en verstopt, waarna de kinderen ze mogen zoeken.

Met name in het noorden en het oosten van het land worden met Pasen ook paasvuren ontstoken, 's avonds wanneer het donker is. Een paasvuur bestaat uit een berg hout, die soms tientallen meters hoog kan worden.

Op 1e Paasdag houdt de Paus altijd een toespraak in Rome, waarin hij iedereen een zalig Paasfeest wenst in meer dan 60 talen.

Vrije dag?
1e Paasdag is een zondag. Op 2e Paasdag hebben de meeste mensen een vrije dag. In een cao kan hier van worden afgeweken (bijv. in de horeca en de gezondheidszorg).

Pasen, 1e Paasdag is over:
3 jaren, 11 maanden, 3 weken en 12 uur.
Banner


Mijn meest favoriete maand van het jaar

Banner

Bijzonderheden